De afwerking van een wand kan op verschillende manieren gedaan worden. U kunt bijvoorbeeld de wand behangen of schilder met kalkverf de wand. Welke afwerking er voor de wand ook gekozen wordt, elke methode heeft voordelen en nadelen.

Kalkverf is een natuurlijk product gemaakt uit kalk en water. Het is een milieuvriendelijk product. Dit in tegenstelling tot muurverf dat gemaakt wordt met synthetische bestanddelen. Een ander voordeel is dat als een muur door een schilder met kalkverf is afgewerkt, de muur niet volledig wordt afgesloten. Vocht dat in de muur zit, kan door het open karakter van de verf weg. In nieuwbouwwoning zit vaak vocht in de muren en deze kunnen door een schilder met kalkverf toch voorzien worden van een afwerking en kleur. Het nadeel van de open structuur van kalkverf is dat het makkelijk vuil opneemt.

Andere voordelen van een wand, die door een schilder met kalkverf afgewerkt is, zijn dat de verf schimmelwerend is en zelfs brandvertragend. Maar zoals vaak bij de afwerking en inrichting van een woning of ruimte is hoe het oogt voor veel mensen het belangrijkst. Als een wand door een schilder met kalkverf is geschilderd dan heeft deze geen egale kleur. Er zijn kleurnuances zichtbaar waardoor de wand een wat verweerde uitstraling heeft. Het gebruik van muurverf daarentegen geeft een wand wel een egale kleur. Een door een schilder met kalkverf afgewerkte muur oogt ook matter dan een met muurverf geschilderde muur.

Een nadeel is dat als een muur door een schilder met kalkverf is geschilderd deze muur niet zonder meer met een willekeurige verfsoort geschilderd kan worden. Een ander nadeel is dat fouten in het schilderwerk niet eenvoudig hersteld kunnen worden. Verder is kalkverf niet in alle kleuren leverbaar, doordat de grondstof kalk een witte kleur heeft. Toch wegen de voordelen, vooral de uitstraling, vaak op tegen de nadelen.

Schilder Enschede inhuren